Pictografie

Pictografie (schilderijen zijn ook tekeningen en vice-versa)

Het van Dale Groot Woordenboek der Nederlandse Taal kent het zelfstandig naamwoord 'pictografie' niet. Wel het adjectief 'pictografisch', in de betekenis van 'in vereenvoudigde vorm of met symbolen afgebeeld'. Het is hier afgeleid van de term pictogram of gestileerde afbeelding. Dat is niet het onderwerp van deze tentoonstelling. Met het neologisme 'pictografie' willen we het picturale en het grafische in één term verenigen om kunstwerken te beschrijven die schijnbaar moeiteloos het schilderkundige en het tekenkundige verenigen.

            'Pictografie' is zo oud als de schilderkunst. De eerste rotsschilderingen worden vaak als pictografisch omschreven. Het samengaan van het puur schilderkundige of picturale en het puur tekenkundige of grafische is van alle tijden en leidt tot nieuwe experimenten in de moderne en hedendaagse schilderkunst.             

In het oeuvre van Roger Raveel treedt het verschijnsel meermaals op en verrijkt het zijn schilderkunst op een zeer complexe wijze. De tentoonstelling 'Pictografie' poogt deze werken in een ruimere context te plaatsen door min of meer verwante praktijken bij andere kunstenaars te ontwaren en deze samen te brengen. Een niet exhaustieve verkenning binnen de hedendaagse beeldende kunst leidde tot een selectie werken van René Daniëls, Secundino Hernandez, Roger Raveel, Elly Strik, Walter Swennen, Ante Timmermans, Cy Twombly en Benoît van Innis.

Vrouw met rode arm
Klik om te vergroten
(Roger Raveel, Vrouw met rode arm, 1949-51, olieverf op doek, 84,5 x 70 cm, Stichting Roger Raveel)
 

Praktisch: Tentoonstelling van 14 maart tot en met 20 juni 2010 Elke dag van 11 tot 17 uur Gesloten op maandag en dinsdag  Info: Tel. +32 (0)9 381 60 00  fax +32 (0)9 381 60 08

rrm@rogerraveelmuseum.be  www.rogerraveelmuseum.be