Landschappelijk

Niet zozeer de voorstelling dan wel de beleving van het landschap in de moderne en hedendaagse kunst is het thema van de zomertentoonstelling 2009 in het Roger Raveelmuseum. Vandaar het adjectief in de titel dat uitdrukt hoe kunstenaars het gegeven ervaren of er zelfs in optreden.
Het vertrekpunt voor de samenstelling van de tentoonstelling wordt aangereikt door de onlangs overleden kunstenaar Raphaël Buedts (B). Over hem organiseert het SMAK Gent vanaf september een overzichtstentoonstelling die een pendant krijgt in het Cultureel Centrum van Strombeek-Bever. Tegelijkertijd verschijnt een door Cera uitgegeven monografie. Het Raveelmuseum werkt mee aan dit gezamenlijke project door de opname van een reeks werken van Buedts in de tentoonstelling Landschappelijk. Een speciale plaats is voorbehouden aan een reeks werken die tot stand kwamen in samenwerking met de dichter Roland Jooris en die in openlucht worden tentoongesteld.
Ook het sculpturale werk van Bernd Lohaus (D/B) krijgt een opstelling buiten de muren van het museum.
Van Roger Raveel zijn naast een aantal schilderijen vooral tekeningen geselecteerd die zijn intense beleving van de natuur illustreren.
Speciale aandacht gaat ook naar hedendaagse kunstenaars die in hun werk de wandeling als instrument gebruiken: Christoph Fink (B), Hamish Fulton (GB) en Richard Long (GB). Van Jan Dibbets (NL) is fotografisch werk te zien met interventies in het landschap. In de actuele schilderkunst is het landschappelijke een belangrijk thema voor een aantal vrouwelijke kunstenaars zoals Ingrid Castelein (B) met haar abstraherende interpretaties van het landschap, Virginie Bailly (B) die het landschap in het interieur brengt door het op een tafel te plaatsen of Emily Kame Kngwarreye (AUS) en Kathleen Petyarre (AUS), twee hedendaagse aboriginal kunstenaars die vernieuwing brachten in een traditiegebonden praktijk waar het kosmische een belangrijke rol speelt.
Ook kunstenaars die de politieke impact op het landschap onderkennen zijn in de selectie opgenomen. Onder hen William Kentridge (ZA) met tekeningen die gebruikt worden voor animatiefilms en theatervoorstellingen of Tobias Rehberger (D) met een reeks aquarellen over landschappen die het strijdtoneel vormden tijdens WO I.
Historische fotografie is vertegenwoordigd met een drietal prints van August Sander (D) uit de jaren 1930 die zowel een nostalgische als moderne blik werpen op het landschap langsheen de Rijn.
De meer klassieke schilderkunst uit de eerste helft van de 20ste eeuw komt aan bod met exemplarisch werk van Jakob Smits (B), Leon Spilliaert (B) en een ensemble landschappen in de Leiestreek van Emile Claus, Valerius  De Saedeleer, Constant Permeke, Albert Servaes, Edgard Tytgat en Frits Van den Berghe, alle afkomstig uit de verzameling van het Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle. 
Met grafiek van Rembrandt Harmenszoon van Rijn (NL, 17e eeuw) en oude Chinese schilderkunst van Gao Qipei (begin 18e eeuw) wordt de moderne landschapsschilderkunst tenslotte ook historisch gesitueerd.

VB_LandscapeModelOnTable_2
Klik om te vergroten
Virginie Bailly, Landscape on table - II, 2008, olieverf op doek
Kopie van DSC02198
Raphaël Buedts, schildersezel, 2007

Praktisch:

Landschappelijk loopt in het Roger Raveelmuseum van 28 juni t.e.m. 11 oktober 2009. Openingstijden: woensdag t.e.m. zondag van 11 u tot 17 u.  Info: Roger Raveelmuseum, Gildestraat 2-9, B-9870 Machelen-Zulte        

t. +32 (0)9 381 60 00   www.rogerraveelmuseum.be

         combi-tickets met het Museum Dhondt-Dhaenens Deurle.