De Biënnale van de Schilderkunst: Het genot van kijken

De Biënnale van de Schilderkunst is een samenwerking tussen het museum Dhondt-Dhaenens en het Roger Raveelmuseum. Om de twee jaar wordt de schilderkunst van de laatste honderd jaar op een originele en subjectieve manier bekeken. Het is de bedoeling schilderkunst te zien, te ruiken en te voelen.

Voor de eerste editie wordt een selectie werken samengebracht waarbij het geschilderde onderwerp van ondergeschikt belang is. De kunstenaar kiest een al dan niet willekeurig onderwerp als alibi voor het schilderen zelf: vorm, kleur, textuur, licht en schaduw, de verbeelding, het opwekken van diverse gevoelens en de sensualiteit van de verfhuid zijn de uiteindelijke thema’s van deze schilders. Deze kunstenaars zijn geen pottenbrekers maar wel rasechte vernieuwers van de schilderkunst. Ze proberen zich in te schrijven in de grote schilderkundige traditie en zien het verleden als compagnon in de zoektocht naar zichzelf. Uiteindelijk gaat het om een vrije omgang met het medium, wars van de heersende stromingen.

De oudste werken in de tentoonstelling zijn van de hand van Lovis Corinth, Jean Brusselmans, Constant Permeke en Francis Picabia. De jongste van Laura Owens, Wilhelm Sasnal, Koen van den Broek, Jan Van Imschoot en Anselm Reyle.   Ook al behandelt de tentoonstelling een langere periode in de geschiedenis, toch is het aantal vertegenwoordigde kunstenaars beperkt. Er is met opzet gekozen voor ensembles van kunstenaars om zo de gedachtegang en de subtiele diversiteit van hun zoektocht beter te kunnen aanvoelen.

Permeke
(Constant Permeke, Sombere marine, 1928, olieverf op doek, 128,5 x 148,5 cm, Permekemuseum, Jabbeke)

koen van den broek
(Koen van den Broek, Origin, 2008, olieverf op doek, 210 x 140 cm)

Info:

Voor reservatie van een groepsbezoek met gids in het Roger Raveelmuseum kan u terecht bij:
Het Roger Raveelmuseum
T  +32(0)9 381 60 00
F  +32(0)9 381 60 08
e-mail: rrm@rogerraveelmuseum.be

Voor reservatie van een combinatiebezoek met gids (Roger Raveelmuseum - museum Dhondt-Dhaenens) kan u terecht bij:
BoekjeBezoek
T +32(0)9 269 60 04
F +32(0)9 225 18 14
e-mail: info@boekjebezoek.be
Website: www.boekjebezoek.be

Een combi-ticket voor een bezoek zonder gids aan het Roger Raveelmuseum en het museum Dhondt-Dhaenens is in beide musea te verkrijgen.
Prijs: 7 €
Reductieprijs: 4 €