3-talig, getekend. Eugène Leroy - (James Ensor) - Roger Raveel (VERLENGD TOT 6 APRIL 2014)

.

.

Voor het eerst wordt in deze tentoonstelling het accent gelegd op het tekenwerk van Eugène Leroy en Roger Raveel: twee markante kunstenaars die onafhankelijk van elkaar maar vaak met gemeenschappelijke interesses werkzaam waren aan beide zijden van de Frans-Belgische grens. Het Raveelmuseum heeft al herhaaldelijk de schilderijen van Eugène Leroy opgenomen in tijdelijke tentoonstellingen. Net als bij Raveel bevat het oeuvre van de Noord-Franse kunstenaar een zeer groot aantal werken op papier die moeilijk los kunnen gezien worden van zijn schilderpraktijk. De tentoonstelling bevat om die reden ook een paar schilderijen die het verband met de tekeningen aantonen. 
.

Raveel en Leroy ontmoetten elkaar in de jaren 1960 via de Galerie Renar in Roubaix. De wederzijdse belangstelling is steeds blijven bestaan zonder dat van rechtstreekse beïnvloeding sprake kon zijn. De affiniteit tussen beiden is op een veel fundamenteler niveau te situeren. In hun werk is het kijken naar de werkelijkheid en het doorgronden ervan via de picturale taal een wezenskenmerk. Het tekenen is daarbij een onmisbaar medium dat veel meer is dan de aanloop naar het schilderen. Ook – en misschien vooral – wanneer het werk neigt naar het abstracte is de observatie met het oog van fundamenteel belang en bepaalt ze het beeld.

.

1957 Man en kat
(Roger Raveel, Man en kat, 1957)

.

Dat noch Leroy noch Raveel tot een bepaalde stroming behoren is al vaak gezegd. Het verbindt hen ook met James Ensor die voor beiden een lichtend voorbeeld was. Daarom zijn in de tentoonstelling ook enkele tekeningen van de Oostendse meester opgenomen die een verwante werkwijze aan het licht brengen. Met de titel 3-talig, getekend verwijzen we naar de eigen plastische taal die elk van deze kunstenaars ontwikkelde.

.

James Ensor, Don Quichot, s.d.
(James Ensor, Don Quichot, s.d.)

.

Het grote ensemble werken van Eugène Leroy is afkomstig van het Museé des Beaux-Arts in Tourcoing, de geboortestad van de in 2000 overleden kunstenaar. Sinds 2009 beheert het museum de Donation Eugène Jean en Jean-Jacques Leroy, tot stand gekomen door een schenking van de twee zonen van de schilder. Het Raveelmuseum heeft de afgelopen jaren een bevoorrechte relatie opgebouwd met het museum in Tourcoing en kon daardoor dit uitzonderlijke bruikleen bekomen.

.

Eugène Leroy, Zonder titel, s.d.
(Eugène Leroy, Zonder titel, s.d.)

.

De tekeningen van Roger Raveel zijn alle afkomstig uit de reserves van het Raveelmuseum terwijl het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen de selectie tekeningen van James Ensor ter beschikking stelde. 

.

.

Praktisch:

Van 24 november t/m 6 april 2014, woensdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00

Gesloten op maandag en dinsdag en van 25 december 2013 t/m 1 januari 2014

Info: t. +32 (0)9 381 60 00 – www.rogerraveelmuseum.be 

.

.

Met de steun van de Nationale Loterij

.