Tentoonstelling: 'De vlasnijverheid ten zuiden Deinze'

Dit nieuwsbericht werd ingegeven op 21/04/19 16:26:14

.

VAN HET VERLEDEN TOT HET HEDEN

.

Van zondag 9 juni 2019 tot en met zondag 23 juni 2019 organiseert de gemeente Zulte in Huis De Leeuw (Machelendorp7 te Machelen-aan-de-Leie) de tentoonstelling “De vlasnijverheid ten zuiden van Deinze, van het verleden tot het heden.

.

a70b565f-8965-40ba-a987-ac24f73d2804
Klik om te vergroten

.

Het beste vlas ter wereld wordt geteeld in Vlaanderen, Wallonië, het noorden van Frankrijk en Nederland. Dit is te danken aan de geschikte bodem en aan het milde klimaat, waar zon en regen elkaar afwisselen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat België, Frankrijk en Nederland samen zowat 85 % van de wereldwijde vlasvezelproductie voor hun rekening nemen.

In de 19de eeuw heeft het Vlaamse vlas de wereldmarkt veroverd. Omwille van de vermeende rootkwaliteit van het water uit de Leie hebben Engelse vlaskopers haar toen de “Golden River” genoemd. Het was een periode waarin de vlasbewerking gekenmerkt werd door veel handenarbeid en hard labeur. Hele dorpen waren er bij betrokken. Daardoor liep het vlasgebeuren sterk in de kijker.

Sinds enkele jaren maakt men opnieuw gebruik van het aloude dauwroten. Verder hebben performante oogstmachines, geautomatiseerde zwingelinstallaties en oprolsystemen voor gezwingeld vlas, het vele handwerk uit het verleden quasi volledig overgenomen. Deze ontwikkelingen laten toe een groter vlasareaal te verwerken in veel minder tijd en met minder werkkrachten dan voorheen.

Het gevolg van deze ontwikkelingen is een concentratie van de vlasbedrijvigheid in een klein aantal moderne bedrijven met weinig personeel. Daardoor loopt het hedendaags productieproces niet meer in de kijker, en is het bij de bevolking bijna niet gekend. Met deze tentoonstelling en de bijhorende publicatie hopen we daar enige verandering in te brengen.

De tentoonstelling, en de veel uitgebreider publicatie, geven een overzicht van de verschillende vlasbewerkingen, vanaf het zaaien tot de uiteindelijke vlasvezel. Deze evolutie wordt getoond met beelden van het hard labeur uit het verleden en met beelden van de gesofisticeerde machines van vandaag.

.

(Gratis toegang)

.

Meer info in de flyer (pdf, 1.2 MB)

.

.

.

Terug naar de volledige kalender