Environment

  1. Fietsverhuur
  2. Plein van de Nieuwe Visie met de Muur van de Verbeelding
  3. Bidplaats Maria Hulp der Christenen
  4. Roger Raveelwandelroute

Fietsverhuur Machelen-aan-de-Leie

Ontdek Machelen en omgeving per fiets !

Natuur en kunst gaan hier hand in hand.

Verhuur van:   

  • Dames- en herenfietsen
  • Kinderfietsen
  • Fietsaanhangwagen

Fietsroutes beschikbaar

Fietsverhuur Pushkin (Patrick De Ketelaere)
Dorpsstraat 54
9870 Machelen (Zulte)
Tel. 0495 40 23 60

Plein van de Nieuwe Visie met de Muur van de Verbeelding

Karperstraat - Plein van de Nieuwe Visie en de Muur der verbeelding

Deze betonmuurinstallatie beslaat bijna 40 meter. Ze kan als een drieluik worden aangezien met een inwaartse en uitwaartse hoek van 90 graden. De betonconstructie is een tand/groef systeem en bevat de typische kenmerken en eigenschappen van de beeldende kunst van Raveel.
Er zijn de spiegels, de witte vierkanten, de grasgroene poorten, de witte palen. Het bovenste van de betonnen muur vertoont diverse vormen: golvend om de rimpeling van het nabijgelegen water weer te geven; vierkantig en rechthoekig om de omliggende gebouwen (molen, silo's...) te imiteren, rondachtig om de hoofdsilhouetten weer te geven. Soms is de betonlaag bovenaan afgeknot als bewijs van het feit dat niets volmaakt is. In de muur zijn ook zes wilgebomen ingemetseld van ongeveer duizend kilo elk.
Vanaf het plein gezien zijn drie bomen uitgehold en vertonen ze in wezen een zekere afwezigheid. De drie overige wilgen zijn daarentegen wel manifest aanwezig. Van de andere zijde gezien is het beeld uiteraard tegengesteld. Er is ook een beeldengroep. Deze omvat de silhouetten van Raveel en zijn vrouw Zulma, Luc Levrau en diens vrouw Griet, een onbekende figuur en de haast onvermijdelijke kat die hier zeer gepast een wandeling maakt. Ook voor deze portretten werden spiegelelementen gebruikt. 's Nachts is die beeldengroep prachtig verlicht.

YT3A6226

Bidplaats Maria Hulp der Christenen

Op uitnodiging van de Kerkfabriek werd aan kunstschilder Roger Raveel gevraagd de bidplaats met een kunstwerk aan te kleden. Het werd een totaal project.

Uit de vele gesprekken met de kunstschilder werd een eigentijds religieus en esthetisch concept geboren. Daarom kreeg de bidplaats als het ware een tweede naam van 'Kapel Roger Raveel'.

De Roger Raveelkapel is een artistieke kapel. De kleurrijke binnenkant is één groot kunstwerk, geschilderd door de Zultse kunstenaar. Het volledige interieur werd verfraaid met fresco's en schilderijen. Hoewel Raveel niet mag beschouwd worden als een gelovig schilder, bracht hij toch een uitzonderlijk waardevol religieus kunstwerk tot stand in de schilderkunst van de Raveelkapel. 

De kapel is open tijdens de kerkelijke diensten op zaterdag om 18.00 uur en op zondag om 11.00 uur in de Posthoornstraat 70A, 9870 Machelen-aan-de-Leie.
Andere bezoeken kunnen enkel na afspraak met de pastoor (tel.: 09 / 386.27.25).

IMG_4772

Roger Raveelwandelroute

Machelen-aan-de-Leie is een deelgemeente van de Oost-Vlaamse gemeente Zulte en ligt in de Leiestreek. Het zou één van de oudste gemeenten van Vlaanderen zijn. Een eerste keer wordt Machelen al vermeld in 697 onder de naam Mahlinum. Machelen-aan-de-Leie is eveneens de woonplaats van kunstenaar Roger Raveel.
Deze wandelroute van 3,75 km geeft een beeld van de leefwereld van de kunstenaar en brengt je ook langs unieke plekjes natuur.